AVVÄNJNING AV NATTMÅL – BEBIS 4 MÅNADER

Jag ska försöka den långsammaste och mildaste varianten, dvs inte köra 3-dagars kuren. Eftersom jag egentligen inte störs av att mata Alexander på natten är det inget bråttom, men om en månad är jag ensam föräldraledig och då blir det tuffare. Dessutom kommer jag vara bortrest nästan hela september, det har jag förresten missat att berätta 🙂 Iaf, så blir det lättare för både Basse, barnflicka och hans föräldrar att ta hand om Alex om han sover gott hela nätterna…

Idag lägger vi Alexander ca 19.30. Han vaknar 00.30 och 05.00 för nattmål. Jag ammade helt fritt hans första 6 veckor, många dagar nästan varannan timma (puuuhh, vilka tider…!!). När han blev runt 8 veckor försökte jag dra ner på natt-amningen genom nappning. Det resulterade i att han åt större volymer men mer sällan. Tillslut vaknade han enbart 00.30 och 05.00.

Såhär ser min avvänjnings-plan ut:

Vecka 1: Späda ut ersättningen till halva dosen och dessutom försöka mata mindre varje gång. Introducerar gröt dagtid.
Jag blandar upp 120 ml i flaskan, men försöker avbryta med nappen så tidigt som möjligt. Dock inte fööör tidigt så han vaknar hungrig efter en timma igen.
Vecka 2: Späda ut ersättningen till 30% av ordinarie, dvs endast blanda i en tredjedel av vad man ska. Blandar ”endast” upp 100 ml, men försöker avbryta tidigare med napp.
Denna vecka kommer han äta gröt till kvällsmat vilket är mer mättande än ersättning.
Vecka 3: Späda ut ersättningen till 10-20%. I slutet av veckan bara köra vatten. Försöker få ner till 60-80 ml. Gröt till kvällsmat.
Vecka 4: Endast ge vatten de första dagarna, därefter nappa bort flaskan helt. Försöker få ner till 30-40 ml. Gröt till kvällsmat.

Well, så ser min plan ut. Jag har inte en aning om hur Alexander kommer reagera, men jag ska anteckna noga och berätta här! Förhoppningsvis skiter det inte sig direkt 😉

IMG_6671

Jag går för övrigt aldrig upp på nätterna, nattmålen är förberedda på nattduksbordet:
– 1 st termos med varmt vatten
– 2 st nappflaskor
– 2 st doser med ersättning (har färdigdoserat så jag slipper måtta mitt i natten – mindre ansträngning)
När det är dags för matning häller jag det varma vattnet från termosen till nappflaskan + 1 st dos med ersättning. Det tar 15 sekunder och jag behöver inte resa mig ur sängen. Det enda jag behöver ha någorlunda koll på är att jag häller upp ungefär 120 ml (vilket Alex som mest dricker).
När Alex återigen vaknar vid 05 gör jag samma sak med nästa flaska.

Jag varken rapar eller byter blöja på natten, det slutade jag med när han var runt 6-7 veckor då han blev arg om vi tog upp honom. Eftersom han aldrig får ont i magen eller blir röd om rumpan låter jag honom bestämma. Dagtid måste jag dock alltid rapa (egentligen konstigt att han inte behöver det nattetid?).

Ska bli sååå spännande att se hur avvänjningen går! Tänk vad stor min pojke börjar bli 🙂