BRA KVÄLLSRUTINER FÖR BEBIS

Nattningen har aldrig vart några problem för oss. Min tumregel är; somnar inte Alexander inom 15 minuter så tar jag upp honom och försöker senare. Eftersom alla bebisar är unika finns naturligtvis inget universalt facit till perfekta kvällsrutiner, men jag tänkte ändå dela med mig av ”mitt facit”. Förhoppningsvis hjälper det någon!
(& se nedanstående som tips i all välmening)

DO:

1. Lägg bebis 10-15 min efter första tecknet på trötthet.
Det får inte gå så långt att bebis blir gnällig. Alexanders trött-tecken är röd kring ögonen, glansiga ögon och senare börjar han bli tuttig, suger på sina händer och vrider sig.

2. Mata alltid innan läggdags så bebis är rejält mätt.
Jag kör enligt Anna Frisks metod ”amma, byta, amma”. Alexander tok-däckar mätt och belåten.

3. Värm upp bebisen säng med vetekudde innan du lägger i hen.
Det är ju mycket mysigare att komma till ro i en varm och gosig säng 🙂

4. Vira in bebis i sitt egna lilla täcke vid matningen.
Jag brukade vira in Alex till ett litet paket, på så sätt blev flytten till egna sängen inte lika märkbar.

5. Ta upp bebis om hen skriker eller gnällt i över 15 minuter.
Somnar inte Alexander inom 15 minuter bedömer jag att han inte är tillräckligt trött. Då tar jag upp honom och låter han delta passivt i t.ex. babysittern ca 30-60 minuter, jag drar aldrig igång någon ”lek”.

((Ge ersättning vid 23-målet.))
Ersättning mättar bättre så vanligtvis sover bebisen tyngre. Kör du ersättning vid 23-tiden sover kanske bebisen resten av natten. Detta har aldrig jag och Basse behövt göra eftersom vi delat på nätterna de första ”jobbiga” veckorna.
Observera dock att vissa små bebisar kan få ont i magen av ersättning som måste ”bearbetas” mer av mage + tarmar. Men har ni kris därhemma och bara måååste få sova provar man ju allt <3

DON´T:

6. Lägg inte en övertrött och skrikig bebis i egen säng.
Har det ändå gått så långt brukar jag mata, ligga nära och gosa tills Alex slumrar, då flyttar jag över till egen säng. Blir det skrik vid överflyttningen lägger jag Alex intill mig och väntar tills han somnat helt innan jag försöker flytta igen. Funkar det inte brukar jag ge upp och samsova – eller om kvällen är ung så tar jag upp, avbryter allt och försöker natta igen om en timma.

7. Skaffa inte massa ritualer som t.ex. bad (även om det är myspys), då blir det ju kaos den dagen ni är på semester, har barnvakt etc. Varva ner ca 30 min innan läggning och se till att däcka bebis med mat. Såhär ser vårt kvälls”schema” ut:
17 – 18 lek och gos. Fullt fokus på Alexander och jag tröttar ut honom mentalt. Det kan tex vara att jag visar alla leksakerna i babygymmet, leker imse-vimse, visar alla hans kläder i byrålådan etc. Stimulera och låt den lilla hjärnan arbeta 🙂
18.00 – 18.30 låter han följa med här hemma lite mer passivt. Jag städar undan efter dagens lek och låter han iakta i babysittern, hela tiden för jag en konversation med honom.
18.30 – ca 19.00 Amning på båda brösten. Byt blöja och därefter amning på båda brösten igen. Truga maten. Oftast klarar Alex inte sista amningen, han är proppmätt.

8. Ta aldrig upp på natten för lek!
Ha alltid släckt i sovrummet. Vaknar Alex och gråter försöker jag trösta genom att prata tyst och hålla handen. Fortsätter han skrika tar jag upp och gungar lite i famnen. Jag tänder aldrig eller tar med han till vardagsrummet. På natten ska man alltid sova!

Jag byter blöja någon gång efter midnatt, ibland inte alls. Är det bara kiss tycker inte jag det behövs, Alexander har aldrig sagt ifrån och han har aldrig vart röd på rumpan.

Nätterna de första tre veckorna med Alexander var ganska intensiva eftersom han villa amma varannan timma. Jag och Basse löste situationen med att köpa en extrasäng till vardagsrummet och delade upp natten. 22-03 sov jag i sovrummet med Alex och tog allt ansvar, så fick Basse sova ostört i extrasängen. 03-08 bytte vi så jag fick sova i extrasängen. Basse kom då in med Alex varannan timma, väntade tills jag ammat och tog honom därefter för rap och sova. På så sätt fick jag iaf lite bättre sömn 03-08 eftersom jag lärde mig amma typ i sömnen 😉

Har du kris i lägret och känner att allt kring sömnen är skitjobbigt – härda ut, det blir snart bättre! Få in rutinen att ”på natten sover man”, bryt inte det mönstret genom att gå upp. Bebisar har ju ofta magont och man kan bli tokig, försöker allt; man slutar med kolsyra, lök, bär, kryddor etc. Man köper allergifri ersättning typ Lemolac och är övertygad om att ungen har mjölkallergi… Man försöker med flaskan och har ångest för ”nu lär väl sig ungen att vägra bröstet”. Men försök ta det lugnt, snart vänder det.

Lycka till med de små liven!

IMG_7171

One comment

Comments are closed.