SAMSOVNING OR NOT?

Det verkar vara ganska vanligt med samsovning? Jag trodde alla strävade efter att bebisarna skulle ligga i egen säng så tidigt som möjligt, men efter mitt förra inlägg om ”nattfusk” så har jag fått flera kommentarer av familjer på Insta och Facebook där alla verkar nöjda samsovare…

Innan vi fick Alexander var det populäraste tipset från vänner och bekanta att ”få han att sova i egen säng så snart som möjligt”, jag har därför alltid haft ambitionen att behålla sängen som ”mitt och Basses område”.
För oss gick proceduren ok, Alexander vill ofta ligga nära (helst mot bröstet) men vi lyckas trixa bort det med att gosa och hålla handen när han börjar gnälla. Men eftersom vi vart sjuka i veckan och inte haft kraft att bära upp honom 4-5 gånger per natt har han fått sova bredvid oss. Det har vart sååå mysigt 🙂 

Nu är jag lite kluven… Jag vill gärna behålla sängen som ”vuxen-zonen”, det blir ganska osexigt med en bebis i sängen om ni förstår. Och inte bara den aspekten, det är rätt skönt att ha en plats i hemmet där man verkligen får vara i fred. Men samtidigt har det verkligen vart jättegosigt att ligga tätt, tätt på nätterna. Säkerhetsrisken, att jag ska lägga mig över honom, är jag inte alls orolig för. Han väger redan 5800 g och kan vända sig själv, en gång hamnade han under täcket och då vaknade jag av att han skrek (stackarn, det vart kokhett :().

Hmm… Jag funderar på om jag kan ha honom i sängen bara ibland? Eller blir han förvirrad då typ ”varför får jag inte alltid ligga och gosa på mamma”?

alex

2 comments

  1. Det absolut viktigaste tycker jag är vad bebis vill när de är så små! Om han mår bra av samsovning och du/ni med så kan jag för mitt liv inte förstå varför man ska hetsa med egen säng så tidigt!!? Det har blivit på modet att man ska kasta ut ungarna helst i egna sängar och rum med en gång men jag förstår inte vad det kommer ifrån. Jag skulle inte vilja samsova tills barnet är 3 liksom men i början – absolut! Det handlar om trygghet och anknytning samtidigt som det ska funka för alla, men tro mig – sängen kommer oavsett bli er igen!

    1. Håller helt och hållet med! Så små barn kan man inte ”skämma bort”. Det går tids nog att få dem i egen säng ändå.

Comments are closed.