VÅRA RUTINER – BEBIS 5 VECKOR

För tillfället har vi lyckats styra upp relativt fasta rutiner här hemma. Jag har förstått att rutiner ändras i takt med att barnet växer, kan tänka mig att läggningen börjar strula när tänderna börjar växa, när han blir mörkrädd etc. Men jag hoppas vi får behålla detta schemat i alla fall några månader. Jag känner mig trygg i en tillvaro med ”regler och rutiner” och jag tror verkligen det gäller likadant för bebisar. De ska ju upptäcka en helt ny värld och finns det då några återkommande moment varje dag att luta sig tillbaka mot resulterar det nog i en lugnare och tryggare bebis.

Jag trodde aldrig det skulle gå att styra ett spädbarn till ett ”schema” men i viss form gör det verkligen det! Det är superkul att se hur jag kan styra hans vardag 🙂 Jag har utgått från Anna Frisks föreläsningar och böcker/texter, hon förespråkar amning och kärlek som grunden i bebistiden. Det kan te sig naturligt för många, men det finns fortfarande de som påstår att man ska amma efter klockan. Jag vet att generationen över oss, våra föräldrar, fick dessa direktiv. Jag kan köpa denna fostran när barnen är några månader, men inte under spädbarnstiden.

Anna Frisk menar att under de tre första veckorna ska man nästan helt styras av barnets sov- och ätmönster, och alltid utgå från att ett barn som skriker är hungrigt. Detta för att förebygga kolik, eftersom hon och många andra, menar att ”kolik är en icke botad överlevnadsångest”. Det har jag hållt fast vid stenhårt, så fort Alex har gnytt har jag erbjudit bröstet. Eftersom jag mådde ganska dåligt de första veckorna var jag livrädd att han skulle utveckla kolik, då vet jag inte hur jag skulle överlevt. Första veckorna var Alex nästan fastklistrad vid mina tuttar och vissa kvällar kunde vi maraton-amma 18-23 framför tv:n. Jag var fast beslutad att göra allt i min makt för att han skulle känna att ”här finns det mat så det räcker för ett helt kompani”, så ville han tutta 5-6 timmar i sträck fick han det. Grymt påfrestande och jag trodde ett tag att det aldrig skulle gå över…

De första tre veckorna har jag således låtit mig styras helt av Alexander. På nätterna har jag dock låtit det vara släckt i lägenheten, byte av blöja har skett i mörker och har han gnytt har jag tröstat mest i sängen utan att tända. Detta för att tidigt visa att på natten sover man. När han fyllde nästan fyra veckor började jag försöka styra hans vaken- och sovperioder lite mer. Han fick inte sova mer än 3 timmar i sträck på dagarna, helst inte mer än 2 timmar. Jag brukar försöka väcka honom så mysigt det går, pussa och krama honom och förhoppningsvis vill han vakna. Ibland går det inte, men då har jag iaf stört honom. Igår försökte jag väcka honom i två timmar, det var heeelt omöjligt och jag vill liksom inte slita upp honom. Men han fick iaf ingen djupsömn under denna perioden, jag sjöng och studsade honom i babysittern för glatta livet 😉

Utöver att styra hans sovperioder försöker jag även styra så han är vaken i 2-3 timmar i sträck innan nästa sovstund. Genom att flytta runt honom på olika ”stationer” har jag lyckats styra hans vakenperioder. Börjar han somna i babysittern har jag t.ex. lagt honom på mage i sängen och sjungt eller pratat, när han börjat somna på mage har jag flyttat han till skötbordet för lite pyssel osv…

På nätterna vaknar han själv med 2,5 timmars mellanrum för amning, detta har jag aldrig styrt. Förhoppningsvis kommer amningen glesas ut av sig själv, annars tänkte jag vänta tills hans är 4 månader och då amma lite mer efter klockan. På BB sa de att jag skulle väcka honom var tredje timma för att amma, detta förkastade jag helt. Aldrig i livet att jag väcker honom om han sover gott på natten 🙂 Ibland har han sovit 5 timmar i sträck, vore ju ren idioti att då väcka ett barn med normal vikt för mat.

VÅRA DAGAR 🙂

07.00 Vaknar och ammar.
Det är märkligt hur han alltid vaknar mellan 06.30-07.30 utan att jag styr.
07.30-09.30 Vakentid. 
Alexander sitter i babysittern och följer med på mina morgonrutiner. Jag duschar, sminkar mig och äter sedan frukost.
09.30-10.00 Ammar och nattar
10.00-12.00 Alexander sover
12-17 Dagsaktivitet. Under dessa timmar försöker jag komma ut från lägenheten, det kan vara en tur på stan, ta en promenad eller kanske handla. Här får Alexander ligga i vagnen och oftast så halvsover han med en amningspaus. Våra exakta rutiner för 12-17 varierar beroende på var vi är 🙂
17.00-19.00 Vakentid. Här försöker jag alltid hålla honom vaken inför nattningen. Vi är oftast hemma denna tid så det blir förflyttning mellan olika stationer, prat och gos.
19.00 Godnatt! Rejäl amning. Jag ammar först ena bröstet, rapar ordentligt, byter och ammar därefter från andra bröstet. Jag vill att han ska bli ordentligt mätt och däckad av maten 😉
22.00 Amning. Snabb amning, kortare rap och blöjbyte. Mellan 19-07 har Alexander ”natt” så det är mörkt vid rapning och blöjbyten. När jag byter blöja på natten är det inte lika noggrann tvätt som på dagen. Ibland torkar jag bara med torr tvättlapp.
00.30 Amning
03.30 Amning
06.30-07.30 Vaknar för dagen. Amning och stor tvätt där jag går genom alla hudveck samt ev. filar naglarna.

Hur ser det ut för er med 5-veckors bebisar? Jag är sååå nyfiken på hur andra familjer har det. Längtar efter att gå med i en mammagrupp så jag får lära mig mer om andras rutiner 🙂

IMG_6983 IMG_6991

3 comments

 1. Hej!!

  Min dotter är 5,5 vecka och jag fastnade verkligen för ditt ”schema” då det redan till viss del stämmer överens med hur våra dagar ser ut. Vi har däremot inga fasta rutiner och nu har bebis börjat bli grinig på morgnar och kvällar och jag tror det beror på för lite stimulans. Jag tänkte därför försöka mig på att passa in henne efter ert schema, men funderar på det här med dansaktiviteter. Väckte du din son under dessa fem timmar och höll honom vaken någonting, eller lät du honom sova om han somnat i vagnen?

  Hur länge funkade dessa rutiner? Hur har ni det nu?

  Med vänlig hälsning,
  Camilla

  1. Hej, just under dagsaktiviteten var det supersvårt att styra honom att inte tok-däcka i vagnen. Är man runt i stan kan man ju inte ta upp och leka som man gör hemma, dessutom är det tydligen vääääldigt mysigt att sova i vagnen när det brusar och rör sig i bakgrunden 😉 Jag försökte inte låta han sova alltför många timmar under 12-17, men det är som sagt väldigt svårt. Prata med din dotter, försök få in ljus så hon inte ”strö-sover” hela dagen utan att egentligen behöva det. Somnar hon ngn timma tycker jag inte du ska bry dig, men helst inte mer om du vill försöka behålla schemat.

   Självklart behöver små bebisar sova tusen gånger mer än vuxna, men ja… Jag fick ett argt mail av någon som påstod att man ”aldrig skulle väcka bebisar som sover”, det håller jag inte med om. Alexander är idag 7 månader och kan gladeligen sova 3 timmar mitt på dagen om jag inte väcker honom! Jag vet väl själv hur det är, jag skulle gärna lägga mig och sova 2-3 timmar efter lunch, men gör jag det blir ju natten helt fel. Jag tror barn behöver en bra ledare som hjälper dem vaggas in i rätt mönster.
   Läste på 1177 att speciellt små barn tenderar att vakna vid samma tidpunkt oavsett när de somnar, därför är det bra att få dem i säng tidigt typ 19. Annars riskerar de få för lite nattsömn och de blir griniga, mår dåligt etc. på dagen. Det kan du ju ha i åtanke tills din dotter blir lite äldre, ett tips i uppfostrings-djungeln! 🙂

   Från det att Alex föddes har jag försökt hålla fast vid rutiner, idag är han 7 månader och har ett klart schema. Det är ett eget schema han egentligen själv format, efter att jag observerat vad han mår bäst av. Därefter har jag hjälpt honom att upprätthålla det dvs väckt honom etc:
   07.00 Godmorron
   09.30-10.15 Sova
   16.00-16.30 Sova
   19.30-07.00 Sova
   Det kan diffa 15 min hit eller dit, men annars är detta schemat inpräglat hos honom och han mår toppen! Jag tycker vi vuxna ska VÅGA styra barnen mer, för deras egna skull. Har fortfarande bekanta som har kaos-kvällar, dvs inga rutiner och ungarna skriker 19-22 för att de är så övertrötta. Med bra rutiner mår jag bra, Alex mår bra, mitt förhållande mår bra eftersom vi varje dag får egentid med varandra… Självklart är alla barn individuella, men summa kardemumma tror jag är att man ska våga vara lite mer fast i rutiner.

   Lycka till!! Har du ”redan” fått in bra rutiner kommer de gå kanon även i fortsättningen!

Comments are closed.