KAN MAN BACKA UR NU?

Alltså… Att driva två företag och ha massor av anställda är ju piece of cake om man jämför med att förbereda sig inför kids. Igår tvättade jag alla kläder, filtar, mjukisdjur etc åt Alexander. Startade vid gott mod kring 15-tiden. Hade köpt flytande, icke parfymerat, tvättmedel som sig bör och använde något special-sköljmedel utan parfym för allergiker.

Började med 60-tvätten, typ sängkläder och sånt. En maskin för vitt och en för färg. Körde varje tvätt två gånger, sista gången med endast sköljmedel för att allt skulle bli så kemikaliefritt som möjligt. Känns ju ändå relevant att introducera Alexander till en mild värld utanför magen. Om några månader tvättar man väl ändå allt med Eldorado, så man kan väl vara lite duktig såhär i början 😉

När 60-tvätten var klar, efter ca 2,5 timmar, åkte allt in i torktumlaren. Inga konstigheter. Kände mig som värsta hemmafrun som knegade på i tvätten utan att klaga. Noggrannhet och tålamod var minsann denhär grymma mammans mantra!

Näst på tur var alla gosedjur, mjuka bitleksaker och specialstickade filtar. Lite trixigt eftersom alla hade typ olika tvättråd och vissa filtar fick tvättas ensamma eftersom de fällde. Lärde mig att 30 grader är samma som handtvätt. Körde först allt med tvätt- och sköljmedel men avslutade med extratvätt utan något alls. Efter ungefär 2 timmar var specialtvätten klar och allt fick torka i rumstemperatur i vardagsrummet.

Nu var klockan kring 19-tiden och tålamodet började sina. ”Aja, det var ju bara Alexanders kläder kvar. Allt går ju i 40 och sorteras i färg eller vitt”, tänkte jag.
Jag upprepade tidigare procedur och tvättade allt två gånger samt använde bara sköljmedel sista tvätten.

När jag väl tvättat Alexanders tusen kläder, vi har ju köpt både strl 50 och 56, ställs jag inför ett dilemma:
 – Kan man torktumla allt? Vem faaaan pallar hänga upp alla tusen plagg, gör mammor det?
Jag börjar läsa på tvättråden, de flesta säger nej. Men det blir ju mycket mjukare i tumlaren?
Sätter mig och googlar. Inser att jag inte är den enda med dilemmat och hamnar på raketforskar-sidor som Familjeliv och Minbebis (sidetrack; Folk hatar ju verkligen varandra på nätet, speciellt vissa rabiata mammor på just dessa sidor som alltid vet bäst). I alla fall så beslutar jag att slänga in alla kläder i tumlaren.
Ställer för säkerhetsskull frågan på min Facebook också och de flesta säger att det är ok att tumla. Efter ungefär 30 minuter säger en mamma ”fast du tumlar väl inte på det varmaste? Då krymper kläderna…”. Panik. Självklart tumlar jag på det varmaste. Springer ut till tvättstugan och tar ut allt. Konstaterar att det mesta av Alexanders kläder har krympt. Aja, det var väl tur att vi köpt även strl 56 för att vara väl förberedda? Får sälja vidare alla strl 50, nu strl 44, på Blocket om det inte passar.

Alltså, var lär man sig allt?

Idag tänkte jag installera bilbarnstolen och ringer närmsta verkstad. Man ska ju ta ur airbagen och jag trodde alla hade barnstolen i framsätet? Efter ha kontaktat fyra, icke helt förtroendeingivade verkstäder inser jag att airbag-bilbarnstol-frågan inte var gjort i en handvändning. Alla verkstäder kan dock hjälpa mig, för runt 1000 kr per timma. Tycker det låter märkligt att ingen har ett fast pris och ringer Mekonomen, de kan väl inte försöka blåsa mig? Mekonomen förklarar då att endast en Toyota-verkstad får hantera airbag i en Toyota etc. Ringer vidare till Toyota och får prata med någon novis, menlös 20-åring som förklarar att man måste ansöka om tillstånd hos Trafikstyrelsen och därefter får man plocka ur airbagen.

Vafan? Då har jag ju ändå ringt fyra verkstäder och alla sa att de kunde hjälpa mig, vilket innebär att de hade gjort jobbet både olagligt och antagligen felaktigt? Det är ju helt sjukt att man aldrig, aldrig, aldrig kan lita på verkstäder? Vad är det för fel på människorna?
Jag frågar den menlösa 20-åringen på Mekonomen;
– Jaha, men var placerar föräldrar normalt barnstolen? Detta känns ju ganska avancerat… Har man barnstolen i baksätet?
Det visste han inte. Vänder mig återigen till Facebook och då visar det sig att man självklart har barnstolen i baksätet!? På Trafikverket står det att det finns ingen garanterat säker plats, allt beror på vilken ev. olycka man är med om. Så det var inte så självklart att man har ungen där bak? 🙂

Hur gör man om Alex tappar nappen och börjar vrååål-skrika där bak då? Sitter han fram kan man ju snabbt putta tillbaka napp, ge gosedjur eller annat vid rödljus. I Stockholmstrafiken kan det ju lätt ta en timma att köra in till stan i rusningstrafik. Jag kan bortse från att jag blir stressad när Alex skriker men hur känner han sig? Han måste ju få men för livet varenda gång vi ger oss ut med bilen, han blir ju helt övergiven och ensam där bak?

Alltså, jag orkar inte… 🙂 Det är så många, till en början banala frågor som visar sig vara värsta vetenskapen. Det finns ju dessutom sällan ett korrekt svar, inga facit eller blanketter att läsa utan många gånger får man höra:
– Det får du göra som du vill, du vet bäst för ditt barn.

Haha, hur ska detta gå? Hur ska man veta vad som är rätt och fel, gällande typ ALLT?

tessiedoris

Tessie & Doris ääälskar att ligga på varm tvätt från tumlaren 🙂

leksaker

Några av alla bitisar… Undrar om någon av just dessa blir favoriten?IMG_4115 IMG_4119

 

2 comments

  1. Haha! Nej ingenting är självklart!!! Precis som du skriver så beror ju mkt på själva olyckan om den väl är framme! Många, ja menar MÅNGA ja känner placerat barnet fr

  2. Och där försvann resten av min komentar! Många placerar barnet fram! Men visst, det är säkrare där bak men det finns inga garantier för nåt! Själva placerade vi där bak men vi satt ju oftast två i bilen och ja hade inget körkort… Med barn nr 2 satte vi bebis fram! Men som sagt! Alla tänker olika! Blir säkert bra till slut för din del

Comments are closed.