GRAVIDSTATUS VECKA 34 – VIKT, KROPPEN & KÄNSLOR

Vikt: 67,7 kg
+ 2,8 kg sedan förra veckan (URSÄKTA!?!?)
+ 8,7 kg sedan plussen i somras

Kroppen: Det har hänt underverk i kroppen senaste veckan och jag mår mycket bättre. Ischiasen är nästintill borta. Jag kan t.o.m. ligga på den onda sidan nu och så länge jag rör mig sakta går allt jättebra! Även inflammationen i revbenen har nästan försvunnit, tror det beror på att jag stretchar flera gånger per dag och använder mitt band (se föregående inlägg). Inte heller halsbrännan är lika påtaglig, nu tar jag Novalucol främst på kvällarna och innan jag ska sova.

Det börjar dock bli svårare att andas, jag är konstant andfådd. Jag äter mycket, känns som om jag inte gör annat än att äta om dagarna. Det blir inte få och stora måltider utan typ 10 (!!) mindre måltider varje dag. Alla större mål som frukost, lunch och middag är uppdelat i två mål eftersom jag inte kan äta så mycket på en gång. Dels måste jag ta djupa andetag medans jag tuggar (blir så andfådd av att sitta) och dels måste maten hinna landa lite i magsäcken innan man får plats med mer. Så varje måltid tar runt 45 minuter eftersom jag måste pausa minst 20 min mellan varje del.

Har fått värsta åderbrocken på ena benet? Fick en chock igår när jag upptäckte det, tänkte nästan ringa sjukvårdsupplysningen. Jag har två synliga ådror på mitt högra ben sedan tidigare men nu är hela vaden full med massa äckliga tjocka blodådror…!! Läste att allt dessutom inte försvinner efter förlossningen så det får bli en operation innan sommaren 🙁 Säkert dyrt men nödvändigt, det ser inte klokt ut… Alltså verkligen, ska visa er senare för annars kommer ni inte tro mig. De är inte små, röda och skarpa utan ca 1-2 mm tjocka och blå. Laser kommer därför inte fungera, man måste nog dra ut dem (har så klart redan tagit reda på alla behandlingar :)).

Jag har blivit mer täppt i nästan och blöder lite näsblod. Slemhinnorna i kroppen ska ju tydligen bli mer känsliga och det märks i snoken!

Sammanfattningsvis så mår jag bra, jag vankar på och djupandas så gott jag kan 🙂 Fascinerande att jag gått upp så mycket i vikt på bara en vecka. Läste i min gravidapp att bebisen nu ökar ca 300 g per vecka, jösses!! Jag ska vänta med att väga mig till nästa fredag, ska bli kul att se nästa hopp! Den senaste tiden har jag ätit ganska mycket socker, ska hålla tillbaka med detta från idag.

Känslor: Jag mår bra. Har gråtit en del senaste dagarna efter jag hittat förlossningsserien 🙂 Samtidigt som jag är trött på att vara gravid känner jag lite ångest över att Alex snart ska ut och att jag ska axla det stora ansvaret som mamma. Jag tycker man kan dela upp livet i tre delar;
1. Livet innan barn
2. Livet med barn
3. Livet efter barn
Jag kommer nu gå över till en ny fas i mitt liv och det känns lite skrämmande. Det känns även sorgligt, jag kommer typ aldrig kunna dra iväg på en äventyrsresa igen… Självklart kan jag resa och se coola platser, antingen med eller utan Alex, men jag måste ju ta hand om mig själv på ett annat sätt. Jag kommer inte kunna backpacka i Tanzania som jag gjorde bara för några år sedan. Det är alldeles för farligt och mitt ego ska ju inte få riskera att Alex blir utan sin mamma.
Jag måste växa upp och ta ansvar för mina handligar på ett annat sätt än tidigare, jag ska ju vara ett gott föredöme åt min son. Det känns tufft, att behöva ”skärpa till sig” på riktigt och för evigt nu tänka på hur man beter sig 🙂 Kände ni också så?

Inte för att jag direkt har levt speciellt syndigt de senaste åren, men det är själva principen 🙂 Hahaha, vet inte hur jag ska förklara… Skit samma, det känns lite otäckt att snart vara ”mamma” och inte bara ”Evelina”.

gravidvecka34 IMG_6295 gravid vecka 34

One comment

  1. Hej 🙂 Vad himla fin du är! Jag förstår dina tankar precis, kände så väldigt mycket innan vårt första barn föddes. Det är ju en stor omställning, och ett stort ansvar så inte konstigt att man tänker så. Jag tror att man är naiv om man tror att allt bara kommer att vara gulligull och rosa efter bebis. Är bara bra och naturligt att oroa sig lite med, då hinner man tänka på hur man bäst kan hantera både det positiva och ibland negativa med att vara mamma. När vår bebis sen föddes tog det mig ungefär två månader innan jag började känna att jag hade koll på situationen och känna mig trygg i mammarollen. Mycket är annorlunda, men jag älskar det nya livet. Man vänjer sig vid det nya och glömmer det gamla. Och du, visst kan du åka på äventyrsresor, men du kan vänta till ert barn är 14-15 och vill hänga med!! 🙂

    Vårt andra barn är nu nio veckor och den här gången kände jag också oro inför det nya som skulle komma, man vet ju aldrig hur det blir (är bebisen frisk mm mm) men två veckor tog det bara denna gång innan jag kände mig trygg igen och nu nio veckor efter förlossning är jag tillbaka i vardagen helt. Nästa lite tråkigt för med första barnet kändes livet så nytt. Nu är man van liksom, både roligt och tråkigt att vara erfaren alltså! Du fixar mammarollen, garanterat, speciellt eftersom du känner lite oro. Då går du in i det nya med lagom höga förväntningar tror jag, och du kommer säkert bli positivt överraskad av hur härligt det är att vara mamma

Comments are closed.