EPIDURAL – BRA ELLER DÅLIGT?

Epidural eller inte? Är det bra eller dåligt…? Mitt livs dilemma för tillfället. Det finns sjukt många åsikter inom allt som rör förlossning, barnskötsel och uppfostring. Självklart hittar man sin egen väg men jag vill gärna kunna ha någon form av vision inför min förlossning. Varför talar ingen om biverkningarna med EDA, finns de ens? Hur ser statistiken ut? Man verkar få all info i samband med frågan ”önskar du smärtlindring” på sjukhuset, och när man väl ligger där mitt i dödssmärta tar man väl vafan som helst utan att bry sig om några biverkningar. Går jag in med tanken ”äsch, vi får se hur det blir” kommer jag antagligen ta all medicin från A-Ö när det väl blir jobbigt. Vet att jag tjatar men planering är A och O i mitt liv. Saker får gärna förändras as I go, men jag vill alltid ha en klar väg, speciellt om jag står inför en ny utmaning.

Bara förra veckan var jag helt inställd på att föda utan EDA och det är ju därför jag är inskriven hos Södra BB (förespråkar icke medicinsk smärtlindring). Men efter att ha kollat typ 24 timmar i sträck på förlossningsprogram börjar jag ändra min åsikt. Kvinnorna har ju sååå ont och mitt i allt kaos kan de plötsligt vila, typ sova en timma, efter EDA. Det måste ju vara typ världens lättnad att helt plötsligt bli lyft från världens helvetes-smärta. Så varför ska man avstå från det? Biverkningarna?

Jag måste verkligen läsa på mer om biverkningar, det måste väl vara värre saker än eventuellt längre förlossning och att man kan spricka mer? Om jag tar EDA kommer jag lyssna blint på barnmorskan och inte krysta innan huvudet syns.

Har tid hos min barnmorska nästa måndag, ska skriva ner frågor tills dess. So far undrar jag:
– hur lång tid tar det innan man känner av bedövningen?
– blir man helt smärtfri? Känner man fortfarande hur bebisen åker ner?
– hur länge verkar den?
– i vilket skede är det för sent att ta EDA?
– vilka biverkningar finns och var finner jag statistik över detta?
– varför använder Sverige så mycket EDA och inte t.ex. Finland?
– de som förespråkar förlossning utan EDA, vad är deras främsta argument?

Lite andra frågor inför besöket:
– får alla kvinnor bäckenbottenbedövning?
– var kan man hyra tens?

photobooth photobooth photobooth

9 comments

 1. Jag tog EDA efter 18 timmar med börjar varav 6 timmar på sjukhuset. Var öppen 9 cm och helt slut! Smärtan försvann HELT men inte kraften från värkarna. Det blev verkligen ”jaha oj nu kommer en värk, det gick ju bra.. Zzz”. Sov emellanåt ned andra ord 🙂 Det var himmelriket! 6 timmar senare föddes min son. Hade jag inte tagit EDA antar jag att det hade gått fortare om jag hade orkat?

  Den här gången har jag väl ställt in mig på att klara det ändå? OM det inte tar lika lång tid o jag behöver vila? Siktar nämligen även jag in mig på södra BB.

  Har för mig att den verkade direkt? Fick påfyllning två gånger. Annars har jag tyvärr inte så många svar på dina frågor…

  Fick höra att EDA kan påskynda förloppet om man är spänd och dra ut på det om man är avslappnad.

  Jag åkte bara med förra gången eftersom jag inte visste vad jag hade att vänta mig. Nu har jag mer koll men det är många år sen.

 2. Tens kan du antingen hyra på din mvc eller hos din sjukgymnast ☺️ Jag tänker att bada varmt först beroende på hur långt i värker eller öppen jag är, också har jag använt akupunktur för foglossning nu så det tänkte jag försöka använda mig av vid förlossningen. Lustgasen och som sista utväg eda om jag inte skulle klara av smärtan mera. Kram

 3. Min förlossning tog 36 timmar, från första värken tills han var ute. 24 timmar med pinvärkar som inte gjorde nånting. Jag hade så sjukt ont, låg i min egen värld och kunde knappt tänka på att andas. Jag visste inte om jag ville ha Eda, men ena barnmorskan sa att jag tycker du ska ta den. Så då gjorde jag det, all smärta försvann på typ tio minuter. Jag kunde äntligen vara ”med” och insåg att den första barnmorskan hade gått av sitt skift och jag hade fått en annan. Jag kunde stå upp med ett gåbord, vilket hjälper bebisen att sjunka ner mer. Efter kanske en timme så var det dags att krysta och han var ute på 18 minuter. Jag fick sy sex stygn sammanlagt, på tre olika ställen. Hade jag inte fått edan hade det säkert tagit längre tid för jag var så instängd i mig själv och kunde inte tänka på nåt utom smärtan. För mig var edan det bästa som kunde hända min förlossning! 🙂
  Oj nu blev det en liten bok haha men edan var min räddning och det drog inte ut förloppet och jag behövde inte sy överdrivet mycket.
  Var bara påläst så du vet för och nackdelar och sen känner du när du är där vad som är bäst för dig. 🙂

 4. Måste bara kommentera här att jag också tittade på förlossningstv innan jag födde barn och var rätt chockad av allt skrikande och som du skriver ”helvetessmärta”, men sen jag fött två barn så känner jag personligen att skrikandet mer är ett sätt att få styrka. Alltså, jag skrek rätt mycket i lustgasmasken under båda mina förlossningar men det vara inte så mycket för att det gjorde ont utan för att det kändes skönt att skrika, på nåt vis. Man frigör energi liksom. Typ som alla tennistjejer som vrålar vid varje slag med racket, de vrålar för att det ger mer kraft. Jag hade jäkligt ont, men kände aldrig nån dödsångest eller panik. Barnmorskan gav hela tiden råd och stöttade, och lustgasen var så bra! Hann aldrig med EDA varken första el andra gången, men har förstått att EDA som nån skrev ovan kan skynda på förloppet om man legat och spänt sig mycket, för att man då slappnar av (sen kan det vara tvärtom också, men har man haft tuffa smärtor i dygn så är det ju kanske läge för EDA oavsett).

Comments are closed.