ANNAS PROFYLAX – PROFYLAXKURS STOCKHOLM, PROFYLAXGRUPPEN – DEL 2

Nu är vi klara med profylaxkursen! Sex timmar uppdelat på två tillfällen, det har vart otroligt lärorikt. Vi valde att gå till Anna Frisk, som faktiskt är en av grundarna till profylaxen i Sverige. Bor man utanför Stockholm kan man gå onlinekurs eller köpa hennes bok, den sammanfattar kursen på ett lättbegripligt sätt. Ett tips är att läsa boken innan kursen, det gjorde jag. Det känns lite som om man då ligger steget före.

I den första delen av Annas Profylax lärde vi oss hur en förlossning går till och vi gick genom alla tänkbara scenarion. Väldigt lugnande eftersom jag och Basse nu vet vilka situationer vi kan ställas inför och inget kommer bli en chock. Läs mer om första delen i profylaxkursen här.
I den andra delen fokuserade vi på hur vi själva ska agera, men största tyngd på hur partnern ska ta hand om och ”leda” kvinnan genom förlossningen. Tanken är att partnern leder medan kvinnan väljer riktning. Partnern är det ”starka trädet”.
Det kändes otroligt bra för mig, jag har ju hela tiden tänkt att; jag ska vara stark, jag ska fixa detta, jag ska föda vårt barn, jag får inte bryta ihop etc. Men detta är ”fel” tänk, vi kvinnor ska enbart behöva fokusera på andningen så får partners sköta allt annat 🙂

Hur ska då partnern kunna ”ta hand om förlossningen” när det faktiskt är kvinnan som föder?
Jo, vi fick grymt bra verktyg hos Annas Profylax och lärde oss bl.a.:
– olika massagetekniker som underlättar smärta och som får fostret att rotera neråt lättare
– olika ställningar som jag kan stå och ligga i, för att underlätta smärta och få fostret att rotera neråt
– hur psyket går upp och ner genom de olika faserna. Som jag berättat tidigare brukar kvinnan ofta ”ge upp” vid ca 8 cm, då vet partnern att ”nu gäller det att peppa, snart är det över” istället för att själv få panik och känna sig maktlös. Vi gick genom vad exakt man kan säga, hur man ska prata till en kvinna som föder etc. Detta tycker jag var riktigt användbart, lite grundkurs i hur man bemöter någon i kris 🙂
– hur partnern ska resonera kring ”det här går bra” eller ”nu måste jag nog ringa på sköterskan, såhär ont ska hon inte ha”.

Som ni märker var kursen otroligt omfattande, det går inte att sammanfatta alla vi lärde oss i två blogginlägg. Jag hoppas verkligen alla par där ute tar sig tid att gå en profylaxkurs, vid en bra kurs lär man sig strategier för livet och inte bara inför en förlossning. Kunskap ger makt och det känns verkligen som om jag och Basse har kontroll över det som kommer ske. Vår förlossning känns inte längre avlägsen, skrämmande eller obegriplig. Efter sex timmar hos Annas Profylax känner vi oss väldigt förberedda, vi vet att smärtan kommer utmana men vi har nu grymma fysiska och psykiska verktyg att hantera situationen.

Bor du i Stockholm; gå Annas Profylax, det kan vara den bästa investeringen åt din familj någonsin. Bor du utanför Stockholm, köp boken ”En riktig födelsedag” av Anna Frisk och boka en lokal profylaxkurs. Jag vet inte hur andra profylaxkurser är, men eftersom många är grundade utifrån Annas metoder tycker jag man bör köpa hennes bok så man inte missar något.

Annas Profylax

Annas Profylax

annasprofylax4

Annas Profylax

Annas Profylax

Annas Profylax

Annas Profylax

annasprofylax1

Annas Profylax

Annas Profylax

annasprofylax67 IMG_3999 annasprofylax2 annasprofylax7